Uni & palautuminen
Riittävä uni ja palautuminen ovat kaikkein tärkeimpiä tekijöitä hyvinvointimme näkökulmasta. Aikuinen ihminen tarvitsee unta keskimäärin noin 7-9 tuntia / yö.
Hyvin nukkuneena
Vireystila ja mieliala pysyvät korkeampina
Syömme terveellisemmin ja säännöllisemmin
Jaksamme liikkua
Muisti ja päättelykyky toimivat terävämmin
Kehon hormonitoiminta pysyy tasapainossa.
HAASTE: Pidennä untasi 15 minuutilla joka yö seuraavan viikon ajan. Usein valmennuksissamme kuulemme, että unelle ei yksinkertaisesti ole enempää aikaa, mutta kun asiaa aletaan tarkemmin pohtimaan, löytyy iltarutiineista usein asioita, joista voisi ottaa aikaa unelle. Mieti siis omaa arkeasi, voisiko iltarutiineistasi löytyä jotain, mistä luopumalla voisit saada vielä enemmän aikaa palautumisellesi?
HAASTE: Hiilihydraattipitoinen iltapala voi edistää unen laatua, testaa vaikkapa iltapuuroa aamupuuron sijaan!
Motiviren palautumistärpit:
Jätä suorittaminen viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa, tee korkeintaan jotain rauhallista ja itselle mieluista, jotta saat kehosi rauhoittumaan.
Liiku unta tukevasti, kevyt happihyppely paria tuntia ennen nukkumaanmenoa voi edistää nukahtamistasi.
Syö hiilihydraattipitoinen iltapala, kokeile esimerkiksi iltapuuroa. Myös yövuoron jälkeen on hyvä syödä jotain kevyttä ennen unta.
Hyväksy se, että aina et nuku hyvin. Silloin tällöin pärjäät yhden päivän huonommillakin unilla. Pidempään jatkuvissa uniongelmissa on hyvä pyrkiä selvittämään taustasyy.
Vuorotyön näkökulmasta tärkeintä on, että pyrit pitämään mahdollisimman säännöllistä ateriarytmiä ja muutenkin säännöllisyyttä erilaisissa hyvinvointia tukevissa rutiineissa, kuten vaikkapa liikkumisessa. Suunnittele, ennakoi ja priorisoi erityisesti uni ja lepo.
Pelkästään uni riittää harvoin meitä palauttamaan meitä arjen kuormituksesta, erityisesti jos suoritamme arkea jatkuvasti jalka kaasulla. Vireystasoa säätelevä autonominen hermostomme jakautuu sympaattiseen, sekä parasympaattiseen osaan, josta sympaattinen nostaa vireystasoa ja auttaa meitä toimimaan tehokkaasti, kun taas parasympaattinen puoli huolehtii palautumisestamme. Jos arki on kovin kiireistä, on sympaattinen osa usein aktiivisena suuren osan päivästä, jolloin voi helposti tulla tunne, että kun hengähdyshetki viimein koittaa, käyvät keho ja mieli edelleen kierroksilla.
HAASTE: Pyri lisäämään tämän viikon jokaiseen päivään, jokin itsellesi mieluinen asia, tai pieni hengähdyshetki.
Linkit aiempiin valmennuksen sisältöihin tulet löytämään aina sivun alalaidasta. Tästä pääset palaamaan valmennuksen aloitussivulle. Seuraavaksi jatketaan ravitsemuksen parissa.